Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi HİPEK Uygulamasında Bir İlke İmza Attı
SÖĞÜTLÜ, “HASTANEMİZİ DÜNYA ÇAPINDA BİR MERKEZ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahı Klinik Uzman Hekimi ve Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Söğütlü ve ekibi Malatya’da bir ilke imza atarak, sıcak kemoterapiyi (HİPEK yöntemi) pankreas tümörünü tedavi etmede kullandılar.
Söğütlü, sıcak kemoterapi uygulamasının karın içinde yer alan tümörlerin tedavisinde uygulandığını ancak ilk kez pankreasta yer alan bir tümörü tedavi etmek için kullandıklarını ifade etti.
Öte yandan Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesini dünya çapında sayılı onkoloji merkezi haline getirmek istediklerini söyleyen Söğütlü, onkoloji alanında önemli çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
HİPEK yöntemi ile alakalı detaylı bilgiler aktaran Prof. Dr. Gökhan Söğütlü, “Sıcak kemoterapi dediğimiz (Hipetermik-İntraperioneal Kemoterapi –HİPEK) olay aslında var olan bir tedavi yöntemidir. Özellikle kalın bağırsak ve jinekolojik kanserlerde uygulanır. Karın içine yayılmış kiste veya tümöre eskiden pek bir şey yapılamıyordu. Ama şimdilerde sıcak kemoterapi ile birlikte hastaların sağ kalma süresi uzuyor. Bu kanıtlanmış bir durumdur” dedi.
“İlk Kez Sıcak Kemoterapiyi Pankreas Tümörünü Tedavi Etmede Kullandık”
“Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de sıcak kemoterapiyi uyguluyoruz” diyen Söğütlü sözlerine şu şekilde devam etti:
“Geçtiğimiz günlerde bir ilke imza attık ve sıcak kemoterapiyi ilk kez pankreas kaynaklı bir tümörü olan hastamıza uyguladık. Dünyada literatürlere baktığımız zaman vaka bazlı çalışmalar var. Biz bu anlamda da ilklerden biri olduk. Hastamıza fayda sağlayacağını düşünerek, medikal onkoloji ile istişarelerde bulunarak, karar verdik ve ilk kez sıcak kemoterapiyi pankreas tümörünü tedavi etmede kullandık.”
HİPEK uygulamasını gerçekleştirdiği hastasının genel durumunun iyi olduğundan bahseden Söğütlü, “Ortalama 6 saat süren bir ameliyat, akabinde de hastamıza sıcak kemoterapi uygulandı. Daha sonra hastamızın yoğun bakım süreci oldu. Şuanda hastamızın genel durumu ise iyiye doğru gidiyor. Güzel sonuçlar alacağımızı da umut ediyorum. Aslında bir bu ameliyat ile bir yol açtık ve bu yolda da ilerlemek istiyoruz” dedi.
Son olarak Söğütlü, ekibi ile yoğun çalışmalar içerisinde olduğunu ve onkoloji alanında dünya çapında bir merkez olmak istediklerini, bu minvalde çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. Söğütlü, “Hastanemizi Türkiye çapında hatta dünya çapında bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bütün klinik olarak amacımız, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni onkoloji merkezi haline getirmek. Gerçekten çok iyi çalışan medikal onkolog arkadaşlarımız var. Bir adım atıldığı zaman ilerisi de gelecektir. Biz bunu umut ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
H.Serap KARLIDAĞ